Montagegruppen

Johan Fernlund – Montagegruppens Mr Wolf

2018-11-28

Montagegruppens egen “Mr Wolf” är både arkitekt och utbildad finsnickare med erfarenheter från arkitektkontor och eget företagande. En driftig problemlösare som bland annat byggt stallet åt OS-medaljören Peder Fredriksson på Österlen.

Johan kom till Montagegruppen 2016 och tillförde spetskompetens inom arkitektur och speciallösningar till mer komplexa projekt. Med ett gäng duktiga projektledare och ett ännu större gäng grymma montörer levererar nu Montagegruppen specialdesignade undertak och installationer runt om i Sverige.

Undertak är så mycket mer än bara yta, i moderna miljöer blir undertaken en behållare, en bärare av akustik- och ljuslösningar. Att integrera smarta och unika lösningar i undertak har blivit Johans specialområde och vi vågar påstå att han är en av de främsta i Sverige inom detta område.

Det roligaste och mest utmanande projektet hittills är samarbetet med den norska konstnären Vegar Moen och verket Fluehjerna. Johan säger att han brinner för att få vara med i hela processen och att hitta smarta lösningar. I detta fall gjordes flera test och prototyper i Malmö innan verket slutligen kunde monteras av Montagegruppens montörer i Tromsø i Norge.

Andra utmanande uppdrag har varit att ta fram speciallösningar till undertaken på bland annat Grand Hotells Vinterträdgård och Volvos nya showroom i Stockholm. Ofta har arkitekten en vision om en speciell lösning och en idé om hur det ska göras men byggarna kan inte riktigt lösa det.

Johan: ”Jag brukar komma in i ett riktigt tidigt skede och jag jobbar alltid med att ta fram en idé som kan testas, en prototyp, innan vi får uppdraget så vi är eniga om det önskade slutresultatet. Jag går igång på det som är riktigt klurigt att lösa.”

Stefan Månsson är en erfaren projektledare och jobbar sida vid sida med Johan för att ta fram kostnadseffektiva lösningar och planerar själva montaget. Johan jobbar mycket med nya typer av spänntakslösningar och oftast hittar uppdragsgivaren Montagegruppen via leverantörer.

Johan: ”Spänntak är ett en genial lösning! Man kan få ett helt slätt tak, i stället för att sätta gips och spackla, måla, spackla, måla och slipa så får du en perfekt yta. Det går att jobba med organiska former och bakomliggande ljus som ger effekter man aldrig kan få med ett gipstak.”

Ett aktuellt projekt som Johan och Montagegruppen slutförde under hösten är Polestar’s nya showroom i Göteborg.  Arkitekterna Bornstein Lyckefors ville att hela ytan, hela undertaket, skulle vara spännduk utan några skarvar.

Johan:  ”När jag kom in så tittade jag alternativa lösningar som var bättre anpassade för allt som måste finnas typ ventilation, sprinklers osv. Jag skissade på ett förslag och rekommenderade ett alternativ med fält av spännduk där man kan lägga alla nödvändiga grejer mellan fälten av ljustaken. Slutresultat blev väldigt fint och det var extra kul att ha ett nära samarbete med arkitekterna och belysningsföretaget som har levererat LED.”